Nederlandse Familienamenbank |
Backer Leegstra |
< | Backer Leegstra | < |
Backer van Ommeren Backer van Leuven Backer Mohrmann |
Indische naam
• Tussen mensen uit Nederland en Indië bestaan al sinds ongeveer 1600 familierelaties. In de zeventiende en achttiende eeuw reisden ongeveer een miljoen personen in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) naar Azië. Ongeveer de helft van hen kwam uit het buitenland. De rest, ongeveer een half miljoen mannen en een paar duizend vrouwen, stamde uit Nederland. (...) Toen Indië in 1816 een kolonie van Nederland werd, bleef het aantal Europeanen dat daar leefde nog lange tijd bescheiden. De meerderheid van hen werkte in dienst van het gouvernement, als ambtenaar of in het Oost-Indisch leger. Het aandeel Europeanen in een niet-overheidsbetrekking ('particulieren') nam pas toe vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw, toen het gouvernement wetten aannam die het particuliere bedrijfsleven ruim baan gaf. Hierdoor vestigden zich veel cultuur- en mijnbouwondernemingen en handelshuizen in Indië, vooral op Java. De meeste Indische Nederlanders die ten tijde van de Japanse bezetting (1942-1945) in Indië woonden, stammen dus (in mannelijke lijn) af van Europeanen die zich na 1870 in Azië hadden gevestigd. Ver daarvoor, vanaf de 16e eeuw, was er echter al een Europees-Aziatische mixcultuur ontstaan, die vaak via de vrouwelijke lijn de Indo-Europese families binnenkwam (...) [Conrad Gietman, 'Je Indische stamboom', CBG Centrum voor geschiedenis --- https://cbg.nl/kennis/themas/indische-voorouders/].
• [De Neve-2009 = Roel de Neve, Asal Oesoel. Indische stamboom, Voorouders van verre, deel 6: Nederlandsch-Indië, Den Haag 2009].
• Mbt. intrinsieke verandering van namen: "Overgang naar de Europese groep (zowel publiek- als privaatrechtelijk) was sinds 1769 mogelijk door adoptie (bij notariële akte) van een 'onchristenkind' door een Europese man. De adoptie stond gelijk aan een wettige geboorte en was ontleend aan het Romeins recht. De adoptiepraktijk heeft vele curieuze geslachtsnamen opgeleverd, aangezien de adoptiefkinderen vaak de omgekeerde of vervormde familienaam van hun adoptiefvader kregen. Bekende voorbeelden zijn Ednenov (Von Ende), Mangold (Goldman), Nessnarc (Cranssen), Kijdsmeir (Van Riemsdijk), Snitsevorg (Grovestins), Rhemrev (Vermehr), Stopkeerb (Breekpot), Tenret (Ternet), Vodegel (De Vogel) en Zowran (Von Ranzow)" [De Neve-2009, p 105].
afkortingen en bibliografische notaties: