Nederlandse Familienamenbank

Naam 
Brummelen, van < Brummel

verklaring:
Uit de documentatie komt de veronderstelling naar voren dat deze naam verwijst naar de Engelse plaatsnaam 'Brumley'. Hiermee kan een van de plaatsnamen Bromley bedoeld zijn, te vinden in Essex, Hertfordshire, Staffordshire en Middlesex, toponiemen in verband met de aanwezigheid van brem (broom) of braamstruiken (brambles). Ook wordt gesuggereerd dat de naam in verband kan worden gebracht met de variant Bramhall, met mogelijk een boeiende voorgeschiedenis.
Nederlandse plaatsnamen die eventueel tot de mogelijkheden behoren als er geen Engelse link kan worden gelegd, zijn Brommelen in de gemeente Meerssen (Lb.) en Brummelen of Brommelen bij Valkenburg in Limburg. Het bestanddeel Brummel vinden we ook in diverse Oost- en Midden-Nederlandse toponiemen: Brummelerbroek, gem. Neede; Brummelerveld, Brummelhorst en Brummelhuizen te Haaksbergen; Brummelsberg te Maarn; Brummelaarsblok te Diepenheim.

Citeren:
Leendert Brouwer, 'Van Brummelen', in: Nederlandse Familienamenbank = CBG Familienamen, Amsterdam, Meertens Instituut / Den Haag, CBG Centrum voor familiegeschiedenis, 2000...


kenmerken:
toponiem
adaptatie

specifieke componenten:

van