Nederlandse Familienamenbank

Naam 
Vennegoor
Hesselink
< Vennegoor of Hesselink

naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

• Vennegoor of Hesselink is de naam van een kleine familie uit Twente met een grote spits: Jan Vennegoor of Hesselink. Menig sportcommentator laat hem aan de bal als Vennegoor of Hesselink. Zij durven niet te kiezen tussen beide namen. Toch staat er Vennegoor of Hesselink. Dat wil zeggen dat hij tot een familie behoort, die zowel de naam Vennegoor als de naam Hesselink heeft.
De voorouders van Jan boerden op een gegeven moment immers zowel op de boerderij Hesselink aan de Ootmarsumse Dijk tussen Oldenzaal en Ootmarsum als op de nabij gelegen boerderij Vennegoor. Aangezien het in deze omgeving gewoonte was om een persoon te noemen naar zijn boerderij, leverde dat bij de verstrengelde familie Vennegoor en Hesselink een probleem op. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand hield het bij inschrijving aan het begin van de 19de eeuw maar op Vennegoor of Hesselink, zonder zich te realiseren dat hij daarmee aan de voetballer in 2001 en de media geen keus meer laat.
De boerderijnaam Vennegoor is overigens aan een veldnaam ontleend. In deze veldnaam kan vermoedelijk het woord goorde herkend worden, dat in het oosten van het land naast gaarde voorkomt. Een vennegoarn is een moestuin op veengrond.
Het erve Hesselink behoorde ooit aan ene Hessel toe - vandaar de naam Hesselink.
[Onze Taal Taalkalender 2001, Den Haag (Genootschap Onze Taal / SDU)].
•  De familienaam Vennegoor of Hesselink is een boerderijnaam, met aanduiding van herkomst.   [Het dubbele namenboek-2007]

afkortingen en bibliografische notaties: