Nederlandse Familienamenbank

Naam 
Simons
< Simon < Simonis
Simonetti
Simoen
Simion
Simenon

verklaring:
De familienaam Simon is een onverbogen patroniem bij de voornaam Simon. In Nederland is de naamvorm Simon kwantitatief ondergeschik aan de naamvorm Simons met een genitief -s, maar elders is Simon koploper en er kan dan ook zeker rekening mee gehouden worden dat bij een aantal families de achternaam Simon uit bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland kan zijn meegebracht. Zo heeft zich in de Limburgse mijnstreek in de jaren 50 een Hongaarse familie Simon gevestigd.
Via het Nieuwe Testament, onder andere dankzij de apostel Sim(e)on Petrus, en vervolgens in de overlevering als heiligennaam (Simeon de Pilaarheilige), geniet deze naam populariteit in de christelijke wereld. De naam Simeon is natuurlijk ook een Oud-Testamentische. De Hebreeuwse betekenis volgt uit sjema(ng) = 'luisteren, aanhoren, verhoren'. De Griekse naamvorm Simon zou evenwel ook gevormd zijn onder de invloed van een bijnaam met de betekenis 'met een stompe neus'. Simonides was reeds de naam van een Griekse dichter die 500 voor Christus leefde.

Citeren:
Leendert Brouwer, 'Simon', in: Nederlandse Familienamenbank = CBG Familienamen, Amsterdam, Meertens Instituut / Den Haag, CBG Centrum voor familiegeschiedenis, 2000...


kenmerken:
patroniem
andere taal Franse naam Duitse naam

Veel voornamen die aan de basis van patroniemen liggen worden verklaard in de
Nederlandse Voornamenbank

specifieke componenten:

geen affix