Nederlandse Familienamenbank

Naam 
Poppe
< Poepjes < Poepe
Poepjen
Velinga
Portena
Lemsma

naamsvermeldingen en literatuurreferenties:

• [Kroes-1993, p 241].
• < Poppe / Poeppe [Nieuwland-1980, p 77].
• [S.J. van der Molen, 'Poepjes: een heel gewone naam; Poepjes: Van Midlum, Portena, Holtrop', in: Op eigen manneboet op nammen út. Fryske nammen, 5 (1985), p 134-137].
• Naamswijziging van Poepjes naar Velinga, zie onderstaande bijlage [Informant: Willie Velinga, 2-12-2009].
• Als 20e eeuwse bijnaam in Westerbork: "Klein Aorend weur ok wal Aorend Poepie nuumd" [G. Kuipers, 'Bijnamen in Börck', in: Oeze Volk 45 (2001), nr 9, p 163].

"Naam Poepjes blijft wel hangen"
03-12-2009
Tenor Florian Poepjes: Nooit overwogen naam te veranderen.
URK – Dat hij een wat bijzondere achternaam heeft, zal hij niet ontkennen. Maar moeite heeft Florian Poepjes er niet mee.
Ongetwijfeld lopen er heel wat mensen in Nederland rond met een voor- of achternaam waarmee ze liever niet door het leven hadden gehoeven. Een achternaam is daarbij nog niet zo eenvoudig te veranderen ook.
Poepjes is van oorsprong een Friese naam, beaamt de geboren Harlinger. Daar kijken ze er niet vreemd van op. In andere delen van het land is hij echter onbekend. Mensen die hem voor het eerst horen, vinden het vaak lachwekkend, merkt Poepjes.
Toch heeft hij nooit overwogen om zijn naam te veranderen. "Vroeger werd ik er wel geplaagd, maar dan deed ik lollig mee."
De tenor vindt het ook niet nodig om een muzikale carrière op te bouwen onder een andere naam. "Verschillende artiesten hebben voorgesteld om alleen m'n voornaam te gebruiken. Maar ik heb er geen last van en houd het dus zo."
In het begin reageren mensen misschien wat onwennig als hij zich voorstelt, na een concert met hem te hebben samengewerkt, is dat wel over, is de ervaring van Poepjes. En eigenlijk is het voor zijn zangcarrière juist een voordeel om een opvallende achternaam te hebben. "Hij blijft wel hangen."
Toch kan hij zich wel voorstellen dat anderen daar minder makkelijk mee omgaan en daarom hun achternaam laten veranderen. Hij kent daar ook wel voorbeelden van.
De cijfers in de Nederlandse Familienamenbank bevestigen dat; droegen in 1947 nog 563 mensen de achternaam Poepjes, in 2007 was dat aantal gehalveerd tot 286.
Bron: Reformatorisch Dagblad
http://www.refdag.nl/artikel/1449415/Naam+Poepjes+blijft+wel+hangen.html

bijlage:
Andries Velinga e.a.: Toelichting bij onze naamswijziging van Poepjes in Velinga.

afkortingen en bibliografische notaties:

website:
http://www.refdag.nl/artikel/1449415/Naam+Poepjes+blijft+wel+hangen.html